Zupa pieczarkowa w starym stylu (z wafelkami serowymi)

Dzisiaj zupę jadamy raczej na obiad lub jako przerywnik po pracy lub intensywnej pracy w szkole. Ale obfity obiad bożonarodzeniowy zawiera też mały talerz zupy.

W przeszłości do eleganckiego obiadu (na Boże Narodzenie) często podawano (fałszywą) zupę żółwiową.

Oczywiście musisz wyjąć z kredensu stare, cienkie prawdziwe filiżanki lub udać się do sklepu ze używanymi rzeczami, żeby kupić kilka za niewielkie pieniądze. Bo zupa na Boże Narodzenie powinna być w niewielkiej ilości, ale bardzo smaczna. Często ma domieszkę madery. Oczywiście nie należy iść do supermarketu po małą butelkę niesmacznej i za drogiej madery. Musisz kupić prawdziwą butelkę lub poprosić, by ktoś dał ci ją w prezencie. Madera jest winem tego samego rodzaju co porto, ale zwykle ma lepszy smak w tej samej cenie. Wiele osób nie wie, jak pyszna może być mała szklanka madery.

Wracając do zupy. Dla mnie zupa z pieczarek czy grzybów leśnych stanowi w dzisiejszych czasach zupę par excellence na świątecznym obiedzie. Dzięki temu możesz postawić na stole z odrobiną smaku.

Podstawą zupy jest oczywiście bulion. Przepis na dobry bulion warzywny znajduje się w przepisie Tradycyjna pikantna tarta na Boże Narodzenie i inne święta.

Zupa pieczarkowa w starym stylu

Składniki: 100 g grzybów, 45 g masła, 35 g mąki, 1 l bulionu domowej roboty, pieprz i sól, sok cytrynowy, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, domieszka madery, żółtko jajka, 50 cm3 śmietany lub słodkiej śmietanki, trochę zielonych ziół.

Przygotowanie: Uduś połowę pokrojonych na plasterki grzybów w 10 g masła, po zarumienieniu się dopraw solą i pieprzem (i ewentualnie tymiankiem). Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Rozpuść w garnku masło, tak aby było lekko musujące, ale nie zarumienione. Dodaj mąkę, mieszając, a następnie najpierw kieliszek białego wina, a następnie bulion warzywny lub grzybowy (przepis niżej). Dobrze wymieszaj i gotuj przez ok. pięć minut. Na koniec dodaj żółtko wymieszane ze śmietaną, cały czas mieszając, po czym dodaj pozostałe pieczarki w ćwiartkach jako „wypełniacz”. Niech się delikatnie namoczą, ale nie dopuść do ponownego zawrzenia. Na koniec odrobina madery i trochę drobno posiekanych ziół.

Normalnie używa się do tej zupy domowego bulionu, ale jeśli masz własne suszone borowiki lub inne grzyby leśne, użyj ich do przygotowania bulionu grzybowego. Suszone grzyby zanurzam w szklance letniej wody, pozostawiam na godzinę lub dwie, po czym mieszam z domowym bulionem i powoli zagotowuję. Namoczone grzyby można odcedzić, ale nie zawsze jest to konieczne.

Zupę podawaj z wafelkami serowymi.

Kletskoppen (wafelki serowe)

Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Zetrzyj drobno ser Extra Oude.

Wymieszaj go z mąką i ułóż na blasze do pieczenia 8 kopczyków z sera. Piecz krótko, maksymalnie przez 5 minut, ale zwykle wystarczą 3 minuty. Ostudź na blasze do pieczenia.

Źródło: Nederlands Dis