Taai-taai – ciągnące się pierniczki w starym stylu

Taai-taai to typowo holenderski przysmak, serwowany głównie w okolicach dnia św. Mikołaja. Jest bardzo podobny w smaku do speculaas (jest to inny znany rodzaj mikołajowych pierniczków). Również używa się w nim anyżu. Ale jak mówi sama jego nazwa, taai-taai, o ile tylko jest świeży, to nie jest kruchy jak speculaas, ale dosłownie „ciągnie się”.

Aby go zjeść, trzeba faktycznie odrywać kawałki. Taai-taai były i są zwykle pieczone w postaci figurek. Ze względu na rodzaj ciasta figurki nie mają tak wyraźnego kształtu jak pierniczki wypiekane z ciasta na speculaas.

Taai-taai

Składniki: 300 g mąki, 300 g płynnego miodu, 2 łyżki płynnego syropu (z cukru, lepiej trzcinowego), 1 łyżeczka nasion anyżu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy do ciastek (koekkruiden) i/lub przyprawy do pierniczków speculaas, szczypta soli.

Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj wszystko ręcznym mikserem, aby uzyskać spójne ciasto. Przykryj i odstaw ciasto na noc w chłodne miejsce.

Rozwałkuj ciasto (między warstwami papieru do pieczenia) na grubość ok. 1 cm. Wytnij pierniczki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz taai-taai przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.

Można oczywiście kupić mieszankę przypraw do pierników i/lub ciastek, ale zrobienie jej samemu da bardziej aromatyczny [i niderlandzki!] efekt.

Deseczka z wzorami do odbijania na taai-taai (Nederlands Bakkerij Museum)

Koekkruiden (przyprawa do ciastek)

Składniki: 3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego, 1 łyżeczka proszku imbirowego, ½ łyżeczka goździków, szczypta kardamonu, szczypta anyżu. Główną różnicą między cynamonem cejlońskim (z cynamonowca cejlońskiego) a przyprawą często sprzedawaną jako proszek cynamonowy (kasja, cynamonowiec wonny), jest zawartość kumaryn. Cynamon zawiera znacznie mniej kumaryn niż kasja (cinnamomum cassia). Do wypieków i deserów lepszy jest smak prawdziwego cynamonu cejlońskiego. Kasja jest często bardziej odpowiednia w mieszankach do dań mięsnych, curry i innych pikantnych potraw. Prawdziwy cynamon cejloński jest bardziej miękki i nieco bardziej złożony i łagodniejszy w smaku niż kasja. Cynamon można rozpoznać po mocno zwiniętych rurkach. Kasja jest zwykle nieco grubsza, ale rurki są puste.

Aby uzyskać szczyptę kardamonu, trzeba otworzyć jedno lub dwa jego strąki. W środku są czarne nasionka. Nasiona anyżu różnią się wyraźnie od gwiazdek anyżu, choć ich smak jest bardzo podobny.

Przygotowanie: Przyprawy lekko podpiecz na suchej patelni, bez zarumienienia. Połącz wszystko i zmiel w moździerzu na drobny proszek. Wsyp do słoika i umieść etykietę z datą i oczywiście nazwą.

Speculaaskruiden (przyprawa do pierniczków speculaas, łagodniejsza)

Składniki: 20 g cynamonu cejlońskiego, 5 g goździków, 5 g kwiatu muszkatołowego, 2 g sproszkowanego imbiru, 1 g kardamonu.

Przygotowanie: Wyjmij kardamon ze strąków i zmiel drobno razem z cynamonem, goździkami i kwiatem muszkatołowym. Kwiat muszkatołowy (osnówka gałki muszkatołowej) jest czasem trochę twardy. W takim wypadku przed zmieleniem warto go lekko podpiec. Na koniec dodaj proszek imbirowy, wymieszaj i włóż do oznakowanych słoików.

Sposób użycia: 1 łyżeczka mieszanki przypraw na 100 g mąki daje smaczny efekt. Jeśli wypiek ma być ostrzejszy, można wziąć maksymalnie o połowę więcej. Czasem dodawano też mielony czarny pieprz.

Źródło: Nederlands Dis