Noworoczna kapusta z wieloma dodatkami

Tradycyjnie w dniu Nowego Roku jadano dobry obiad. Na wschodzie naszego kraju był i jest często spożywany boerenkoolstamppot (moos) – czyli rodzaj gulaszu z jarmużu. Boerenkoolstamppot serwuje się jest 1 stycznia nawet w kilku restauracjach.

Ale znam też rodziny, które mają tradycję spożywania w pierwszy dzień roku kiszonej kapusty – nie w formie bigosu, lecz jako duszoną kapustę z oddzielnie gotowanymi ziemniakami i dużą ilością mięsa. A żeby pokazać, że rok będzie dobry, lub z obawy, że rok byłby zły, gdyby pierwszego dnia na stole nie ma dużo mięsa, serwowano je hojnie.

Do kapusty podawano przde wszystkim wiele rodzajów mięs: oczywiście smażony boczek, kiełbasę, mięso duszone w dużej ilości piwa lub wina, mięso peklowane i wszystko, co można było zapeklować lub uwędzić.

W czasach mojej młodości zawsze jadaliśmy kapustę kiszoną. Zwłaszcza kiszoną, ponieważ również pochodzi ona z zapasów w spiżarni. W ten sposób można było pokazać, że dobrze się spisaliśmy, bo piwnice i spiżarnie są jeszcze pełne. W latach pięćdziesiątych, po II wojnie światowej, właściwie nie było to już konieczne, ponieważ choć czasy były surowe i ubogie, prawie każdy miał dość jedzenia. Ale taki zwyczaj sięga zwykle dużo wcześniejszych czasów. A wojna długo odbijała się echem.

Kiszona kapusta z dodatkami

Składniki: ¾ kg kiszonej kapusty, 1 kieliszek białego wina, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko, 4 plastry gotowanej szynki (pokrojonej w paski), sól i pieprz z młynka, trochę tłuszczu lub masła, 1 liść laurowy, 2 jagody jałowca, trochę tymianku, trochę miodu lub syropu jabłkowego.

Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i uduś na maśle. Dodaj jabłko (obrane, wydrążone i pokrojone w plastry) i usmaż je na jasnobrązowo. Następnie dodaj czosnek w kawałkach i szynkę w paskach. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pięć minut. Dodaj kapustę kiszoną (porwaną na pasemka), zioła i trochę miodu lub syropu.

Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta ugotuje się, ale nie zmięknie. Dopraw solą i pieprzem (w razie potrzeby usuń jagody jałowca i liść laurowy).

Kiedyś kapustę płukano, bo ludzie nie lubili kwaśnego smaku. Nie rób tego, ponieważ kwas znika podczas gotowania i jest również niezwykle zdrowy. Ale nie przegotuj kiszonej kapusty.

Kapustę tę można oczywiście zjeść z ziemniakami gotowanymi w wodzie lub na parze. Ale dobrze smakuje też z domowym puree ziemniaczanym.

Jeśli ta kapusta ma być dodatkiem do mięsa, jest wiele możliwości: uduszony kawałek gotowanej szynki (posmarowany odrobiną musztardy), smażony boczek, kiełbaski wiedeńskie lub inne parówki, świeża kiełbasa (grubo lub drobno mielona) czy też casselerrib (duszona, peklowana wieprzowina, odpowiednik niemiecki to Kassler, a polski – baleron), by wymienić tylko kilka.

Smażony boczek też dobrze smakuje.

Wariant wegetariański: oczywiście do kiszonej kapusty nie dodaje się szynki. Zamiast niej można użyć kawałków wędzonego sera lub mielonych grzybów. Wyśmienicie smakują też smażone krążki cebulowe w cieście piwnym. Miska prażonych nasion słonecznika i kilka suszonych pomidorów w paskach.

Źródło: Nederlands Dis