Kuchnia niderlandzka – Nederlands Dis

Fot. Nederlands Dis/FB

Dzięki współpracy z holenderskim blogiem kulinarnym Nederlands Dis (dosł. „Niderlandzkie danie”), prezentującym tradycyjną kuchnię ziem niderlandzkich, możemy zaprezentować w języku polskim oryginalne przepisy kulinarne, naprawdę pochodzące z Dolnych Krajów. Autor tego interesującego bloga, pan Paul Hoftijzer, jest bowiem badaczem specjalizującym się w historii dawnej kuchni niderlandzkiej i niektóre swoje przepisy czerpie nawet z takich źródeł, jak stare archiwa klasztorne. No i oczywiście sam zajmuje się gotowaniem.

Zaczynamy od kuchni na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Oto wybrane przez nas przepisy na dania świąteczne w okresie bożonarodzeniowym:

Kerstol – strucla bożonarodzeniowa

Kruidbroodjes – tradycyjne korzenne chlebki z okolic Rotterdamu

Duivekater – słodki świąteczny chleb z Holandii Północnej

Kerstkransjes – ciasteczka w kształcie wieńców bożonarodzeniowych

Taai-taai – ciągnące się pierniczki w starym stylu

Zupa pieczarkowa w starym stylu (z wafelkami serowymi)

Pieczona szynka na święta Bożego Narodzenia i nie tylko

Rolada wołowa lub wieprzowa – smaczna pieczeń na święta Bożego Narodzenia (3 przepisy)

Noworoczna kapusta z wieloma dodatkami

Tradycyjna pikantna tarta na Boże Narodzenie i inne święta

Driekoningen taart – ciasto Trzech Króli

Bisschopswijn (wino biskupa) – tradycja z wigilii św. Mikołaja pasująca też do Bożego Narodzenia

Slemp – napój naprawdę na Nowy Rok

Zapraszamy do wypróbowania przepisów i przysłania zdjęć potraw na konkurs 🙂