Kruidbroodjes – tradycyjne korzenne chlebki z okolic Rotterdamu

Pochodzący z okolic Schiedam i Rotterdam chlebek kruidbroodje jest również znany jako „krwawy chlebek” (bloedbroodje). Swą nazwę zawdzięcza czerwonej barwie, która pojawia się po dodaniu do ciasta przyprawy rommelkruid. Być może jest to odniesienie do pogańskich krwawych ofiar. Kruidbroodjes spożywano w okolicach Bożego Narodzenia.

Kruidbroodje

Składniki: 1/2 kg mąki, 200 g skórki kandyzowanej w kawałkach, 20 g przyprawy rommelkruid (w wersji czerwonej), 20 g cukru trzcinowego, 10 g soli, 25 g świeżych drożdży lub 1 torebka drożdży suszonych, kawałek masła, 1/3 litra letniego mleka lub wody (lub pół na pół mleka i wody).

Przygotowanie: Mąkę przesiej do miski, rozsyp sól wzdłuż krawędzi. Zrób zaczyn drożdżowy z niewielkiej ilości mąki z miski, miseczki letniego mleka, drożdży i odrobiny cukru. Gdy zaczyn zacznie po chwili musować, dodaj go do mąki wraz z resztą mleka i/lub wody. Wymieszaj zaczyn z mąką i rozprowadź go w całym cieście. Następnie dodaj skórkę kandyzowaną, resztę cukru, masło i przyprawę rommelkruid i dobrze rozprowadź. Zostaw przykryte ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Wyjmij ciasto z miski, uformuj je w gruby wałek i pokrój na grube plastry (około 30 sztuk). Uformuj z nich chlebki. Umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia i niech rosną przez około 40 minut pod ściereczką i folią (lub bez folii) w ciepłym miejscu. Piecz w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180⁰C.

Można też zrobić większy bochenek i włożyć go do formy do chleba lub ciasta, wtedy czas pieczenia wynosi ok. 30 minut.

Upieczone bułeczki lub chlebek powinny wydawać głuchy odgłos po puknięciu w spód.

Można podawać z kawałkiem masła i cukrem pudrem.

Rommelkruid to stara, tradycyjna mieszanka przypraw. Występuje w dwóch wersjach, czerwonej ze zmielonym drewnem sandałowym oraz brązowej. Jest używana w tradycyjnym holenderskim salcesonie balkenbrij oraz specjalnych suchych kiełbasach. Nie ma na nią jednego przepisu. Dobry efekt daje następujący:

Rommelkruid (stara receptura nr 5)

3 części nasion anyżu, 3 części nasion kopru włoskiego, 1,5 części ziela angielskiego, 1,5 części korzenia lukrecji, 1 część goździków, 1 część gałki muszkatołowej, 1 część białego pieprzu, 1 część czarnego pieprzu, 1 część cynamonu. W przypadku wariantu czerwonego należy też dodać mielone drzewo sandałowe. Można je kupić od firm, które dostarczają oryginalne surowce do kadzidełek. Drobne potłuczenie w moździerzu jest łatwe.

Mieszankę tę można też kupić w sklepie internetowym z holenderskimi przyprawami www.kruidenmagazijn.nl (wytwarzaną według starego przepisu z Nederlands Dis)

Źródło: Nederlands Dis