Kerstkransjes – ciasteczka w kształcie wieńców bożonarodzeniowych

Dawniej na choince wieszaliśmy kerstkransjes z czerwoną wstążeczką. Wolno nam było zjadać po jednym dziennie. Wówczas posypywano je posiekanymi migdałami. Dziś nadal są w sprzedaży, ale kerstkransjes z supermarketu są posypywane nie migdałami, a drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. I naprawdę smakuje to znacznie gorzej. A masła prawdopodobnie już w nich nie ma.

W jednej z moich książek kucharskich Margriet koeboek z okresu tuż po II wojnie światowej znalazłem pyszny przepis na kerstkransjes.

Kerstkransjes

Składniki: 250 g mąki, 150 g masła, 100 g brązowego cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bardzo mało soli, starta skórka z 1 cytryny. 1 jajko, trochę grubego cukru, 75 g posiekanych migdałów lub wiórków migdałowych.

Przygotowanie: Ciasto to trzeba robić w chłodnej kuchni (dotyczy to wszystkich ciast kruchych). Mąkę przesiej do miski z odrobiną soli. Dodaj posiekane zimne masło oraz cukier i proszek do pieczenia.

Chłodną ręką zagnieć twarde ciasto. Na koniec dodaj startą skórkę cytryny. Zagnieć wszystko dalej na jednorodne ciasto. Jeśli ciasto stało się cieplejsze, zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkuj ciasto na cienki arkusz z odrobiną mąki na stolnicy lub blacie posypanym mąką. Wytnij koła nożem lub szklanką, a na ich środku wytnij kolejne mniejsze kółeczka. Ubij jajko. Rozgrzej piekarnik do 175°C na 10 minut.

Przykryj formę papierem do pieczenia. Umieść na niej ciasteczka. Posmaruj je ubitym jajkiem. Posyp ciasteczka grubym cukrem i płatkami migdałów.

Piecz ciasteczka aż do lekkiego zarumienienia przez 10 do 15 minut. Migdały nie mogą być zbyt ciemne.

Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.

Źródło: Nederlands Dis